Gheorghe Cambrea, unchiul lui Nicolaescu, a sfârşit închis la Făgăraş şi a murit la doi ani după eliberare. „Omul ăsta era un ideal pentru mine”, îşi amintea regizorul.
adevarul.ro a vorbit cu Florin Şinca, autor a patru cărţi despre istoria Poliţiei Capitalei, el însuşi comisar de poliţie astăzi, dar şi cu urmaşul unui alt justiţiar legendă, Eugen Alimănescu.
Ca în cazul oricărui succes cinematografic al epocii, şi despre filmele lui Sergiu Nicolaescu, „Cu mâinile curate” (1972), „Ultimul cartuş” (1973), „Un comisar acuză” (1974), „Revanşa” (1978), „Duelul” (1981), au apărut legende urbane, o parte bazate pe declaraţiile regizorului, altă parte bazate pe istoria Poliţiei Române. Multe dintre informaţii au fost amplificate din nevoia de a găsi eroi reali. Se spune că Gheorghe Cambrea şi Eugen Alimănescu, doi poliţişti ai anilor’40, au stat la baza eroului Comisarul Moldovan. Dintre celebrele replici ale lui Moldovan: „Un fleac, m-au ciuruit!” ar fi aparţinut „Comisarului de Fier” Eugen Alimănescu.
Poveştile despre acea perioada agitată, rămân insuficient documentate din lipsa informaţiilor de arhivă, mai ales începând cu anul 1949, când Poliţia s-a transformat în Miliţie.
Deşi nu avea studii specializate, Alimănescu era un om foarte radical şi necesar acelor vremuri. A început prina a fi comunist, dar a sfârşit ca victimă a comuniştilor. Nici la CNSAS nu s-a găsit încă dacă a fost urmărit sau a avut un dosar”
„Un ofiţer politic putea să şteargă un om de pe faţa Pământului!”
„Deşi nu avea studii specializate, Alimănescu era un om foarte radical şi necesar acelor vremuri. A început prina a fi comunist, dar a sfârşit ca victimă a comuniştilor. Nici la CNSAS nu s-a găsit încă dacă a fost urmărit sau a avut un dosar”, povesteşte pentru adevarul.ro Florin Şinca, comisarul de polţie florin Şinca, ,autor a patru volume despre