Bulgaria este dată constant drept exemplu de disciplină fiscală nu doar pentru Europa de Est, ci pentru întreaga zonă euro. Guvernul bulgar a majorat începând cu 1 ianuarie salariul minim lunar cu aproape 7%, la 310 leva (158 euro), acelaşi nivel ca în România, şi anticipează pentru anul acesta investiţii directe străine de până la 2,5 miliarde euro, cu un miliard de euro mai mult decât au intrat anul trecut în România, ţară pe care Sofia o alege constant drept criteriu în raport cu care îşi măsoră performanţele economice. Cu toate acestea, Bulgaria rămâne cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, dar politicienii au planuri mari, într-un an electoral.
"Bulgaria era complet falimentară la sfârşitul anului 1996 şi se confrunta cu hiperinflaţie, care în punctul de maxim, în februarie 1997, a atins 242%, devastând băncile şi ţara", povesteşte Steve Hanke, economistul care a proiectat consiliul monetar introdus de Bulgaria în anii '90, prin care moneda naţională leva a fost ancorată la început de marca germană şi apoi de euro. Prin urmare, cursul levei nu fluctuează, ceea ce aduce siguranţă monetară.
"Sistemul este solid ca o stâncă"
Hanke scoate de mult timp acest stat în evidenţă ca exemplu de disciplină fiscală. "Premiantul ar trebui să fie Bulgaria", a afirmat economistul la o emisiune BBC unde s-a discutat despre cea mai bună cale de rezolvare a problemei datoriilor uriaşe pe care le au multe dintre băncile europene.
"Eram în acea vreme consilierul preşedintelui Stoyanov şi am instalat aşa-numitul consiliu monetar, reguli bancare rigide şi solide, care sunt contraciclice, ceea ce înseamnă că în vremuri bune poţi pune mult deoparte", a spus Hanke, subliniind că băncile din Bulgaria au la dispoziţie "mult" capital şi pot constitui provizioane. "Sistemul este solid ca o stâncă." Acum, acest stat nu doar că ar îndeplini criteriile pentru intrare