Studenţii români şi bulgari care urmează cursuri în învăţământul superior din Marea Britanie sunt discriminaţi de legislaţia britanică, ce prevede extinderea restricţiilor privind piaţa forţei de muncă, până la 31 decembrie 2013. Astfel, ei s-au trezit în faţa unei alegeri dificile: să-şi continue studiile din banii părinţilor sau să se întoarcă acasă.
Mădălina Ciobanu studiază cursurile de Jurnalism şi Relaţii Publice la University of the West of England din Bristol (UWE) şi este autoarea unui articol din publicaţia britanică „The Independent“, în care îşi exprimă dezacordul faţă de acest sistem.
Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede că cetăţenii din UE au dreptul să lucreze într-o ţară, fără a avea nevoie de un permis de muncă. Cu toate acestea, ţările membre UE au dreptul legal de a prelungi restricţiile de muncă pentru România şi Bulgaria, dacă măsura este considerată oportună din punct de vedere economic. În afară de Marea Britanie, cele două ţări se confruntă cu astfel de restricţii şi din partea altor state ale UE.
România şi Bulgaria se numără printre primele zece ţări membre ale UE din care provin studenţii care urmează cursuri în învăţământul superior din Marea Britanie, cu 4.625, respectiv 4.615 studenţi în anul universitar 2010-2011, potrivit Consiliului britanic pentru Studenţi Străini.
Cel mai probabil, numărul studenţilor va creşte, situaţia fiind alarmantă în contextul în care ei se bazează pe posibilitatea de a lucra pentru a-şi finanţa studiile.
Potrivit Romania-Insider.com, în februarie 2012 salariul mediu lunar net din România a fost de aproximativ 340 euro (275 lire sterline), iar cel din Bulgaria de 360 de euro (292 lire sterline). Astfel, este aproape imperios pentru studenţi să poată obţine un loc de muncă în termen de cel mult trei luni de la sosirea lor în Marea Brita