IAŞI. Nou-înfiinţatul ICR Moldova Iaşi, fără un sediu stabilit şi fără o personalitate juridică, pentru moment, va fi inaugurat pe 14 ianuarie, la sediul Uniuniii Scriitorilor din Iaşi. Într-un comunicat postat pe site-ul ICR, preşedintele Andrei Marga a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinul acordat. Oradeiasi.ro a adresat Primăriei şi Consiliului Judeţean mai multe întrebări referitoare la felul în care va funcţiona colaborarea dintre autorităţile locale şi ICR Bucureşti, „în lumina” mulţumirilor profesorului Marga.
Concret, am dorit să aflăm dacă există acorduri semnate cu cele două instituţii, dacă vor exista alocări bugetare pentru activitatea ICR Moldova la nivelul CJ şi CL, dacă au fost oferite soluţii pentru sediul Institutului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, „există o adresă din partea ICR semnată Andrei Marga prin care ne roagă să-i ajutăm pentru înfiinţarea unor filiale (sedii) pentru desfăşurarea activităţii tipice institutului în Iaşi. Prin corespondenţa avută cu Marga, dar şi cu Cassian Maria Spiridon, am propus mai multe variante, urmînd ca împreună cu cei de la ICR să decidem care dintre aceste variante este cea mai bună pentru activităţile specifice institutului. În momentul în care vom lua împreună această decizie, o vom face publică şi vom parafa şi acordul scris. Cert este că decizia trebuie luată astfel încît pe 14 ianuarie ICR Iaşi să fie oficial deschis, aşa cum a afirmat public şi Cassian Maria Spiridon.”
„Consiliul Judeţean Iaşi nu are un acord semnat cu Institutul Cultural Roman (ICR) Bucureşti privind înfiinţarea ICR Iaşi. Nu există un angajament financiar al Consiliului Judeţean pentru funcţionarea ICR Iaşi şi nici nu a fost adoptată o metodologie privind această colaborare instituţională. Menţionăm că ICR Bucureşti a făcut o solicitare în legătură cu asigurarea unui sediu către