Un meteorit cu o vechime de 2,1 miliarde de ani descoperit recent in Africa de Nord difera de toate celelalte gasite pana in prezent prin bogatia in apa si similitudinea cu rocile analizate de sondele NASA pe Marte, potrivit unui studiu publicat joi si citat de AFP.
"Roca bazaltica - lava racita - continuta in acest meteorit este similara compozitiei scoartei martiene", afirma Carl Agee, de la universitatea New Mexico (sud-vestul Statelor Unite), unul dintre autorii acestui studiu publicat in revista Science.
Iar abundenta moleculelor de apa in acest meteorit - de aproximativ doua ori mai multe decat in orice alti meteoriti martieni cunoscuti - lasa sa se creada ca bucata de piatra se gasea pe suprafata planetei Marte acum 2,1 miliarde de ani, spun oamenii de stiinta.
Meteoritul, denumit NWA (Northwest Africa) 7034 si supranumit "Frumusetea Neagra" (Black Beauty), cu o greutate de 320 de grame, "povesteste cum erau vulcanii pe Marte acum 2 miliarde de ani", rezuma Agee.
"Ea ne ofera o imagine asupra vechii suprafete si a conditiilor de mediu de pe Marte asa cum nu a facut-o niciodata un alt metorit", adauga acesta, intr-un comunicat al Agentiei spatiale americane (NASA).
Meteoritul contine in special izotopi de oxigen al caror amestec este diferit de cel gasit in alti meteoriti martieni si "care ar putea proveni din interactiunea cu atmosfera de pe Marte", explica NASA.
"Analizele cu carbon arata de asemenea ca meteoritul a suferit o a doua transformare la suprafata lui Marte, ceea ce explica prezenta macro-moleculelor de carbon organic", spune Andrew Steele, de la Carnegie Institution, un alt autor al studiului.
Pentru acesta, "este vorba de meteoritul martian cel mai bogat din punct de vedere geologic pe care l-am gasit vreodata iar analizele viitoare vor dezvalui probabil alte surprize".