Zi extrem de încărcată pentru Guvernul Ponta: Executivul trebuie să înceapă în forţă discuţiile pe tema bugetului pe 2013, care ar fi trebuit deja aprobat de ceva vreme. Presiunea e cu atât mai mare cu cât pe 15 ianuarie este anunţată vizita FMI şi a celorlalţi finanţatori externi, care nu vor să vadă altceva decât acest buget pe 2013.
Bugetul pe 2013 este bazat pe o creştere economică de două procente, un Produs Intern Brut în valoare de 648 de miliarde de lei sau 141 miliarde de euro şi pe un deficit bugetar de 1,7% din PIB, faţă de 2,2% în 2012. Acum, din acest buget, Ponta are de finanţat multe promisiuni electorale: bugetul trebuie să acopere creşterea de 15 procente a salariilor bugetarilor pentru primele şase luni, încă 7% pe ultimele şase luni din an, un miliard de euro de rambursat la FMI de la buget, plus 4% în plus la pensii.
Veniturile totale ar putea fi bugetate la aproape 210 miliarde de lei, adică 32,4% din PIB, ceea ce ar însemna un plus în valoare nominală de 6%. Cheltuielile în schimb nu vor creşte în valoare nominală decât cu 4%, până la 221 miliarde de lei.
Unii analişti consideră că deja previziunile pe baza cărora s-a construit acest buget sunt prea optimiste. Alţii spun că deficitul poate fi menţinut, dacă se vor sacrifica investiţiile.
Ce ar mai urma să se discute şi să se negocieze cu delegaţia FMI?
Premierul Victor Ponta va încerca marea cu degetul şi ar vrea să solicite FMI să accepte şi o majorare a salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, creştere care să fie aplicată imediat după aprobarea proiectului de buget. De altfel, programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 creşterea salariului minim la o mie de lei. Măsura nu este tocmai bine văzută de unii analişti, care spun că majorarea ar reprezenta doar o creştere a presiunilor pe angajatori şi astfel o in