Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2013, utilizarea reţetei electronice este obligatorie, aceasta fiind unica modalitate de prescriere de medicamente, în sistemul asigurarilor sociale de sanatate dinRomania.
Chiar dacă medicii şi farmaciştii au început să lucreze cu acest sistem din urma cu câteva luni pentru a se obişnui, imediat dupa intrarea în vigoare a obligativităţii acestei reţete au apărut şi problemele.
“În continuare reţetele se validează greu în sistemul informatic, iar cauzele pot să fie multiple: internetul, sistemul Casei de Asigurari şi atunci pacientul aşteaptă mult mai mult decât ne-am dori, iar problema cea mai mare este la ţară, unde internetul este mai lent şi validarea durează mult mai mult. Uneori reuşim să validăm o reţetă şi după o jumătate de oră. Există erori în sistem, nu reuşim să validăm reţeta şi atunci lăsăm pacientul să plece şi validarea o facem ulterior. Aşteptăm o îmbunătăţire de la acest sistem, dar deocamdată nu este o îmbunătăţire. Ca idee e un pas înainte, dar mai trebuie lucrat la ea. Poate ar trebui mai puţine hârtii de listat, mai puţine rapoarte de făcut. Şi pentru noi, pentru farmacişti este o îngreunare a muncii: trebuie să merg la Casă cu copii în două exemplare după reţetele eliberate, kilograme de hârtii lună de lună, deşi acestea se află într-un sistem unic informatic al Casei de Asigurări“, a declarat presedintele Colegiului Farmaciştilor din Sibiu, Felicia Gligor.
Medicii mai pot elibera retetele clasice în situaţii excepţionale: întreruperea curentului electric sau inexistenţa temporară a conexiunii la internet.
Eliberarea medicamentelor după vechile reţete se va mai face în farmacii până cel tarziu pe 31 ianuarie.
Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2013, utilizarea reţetei electronice este obligatorie, aceasta fiind unica modalitate de prescriere de medicamente,