Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al CSM, fiind pentru prima oara cand Consiliul este condus de un procuror si nu de un judecator.
Informatia a fost confirmata, la B1 Tv, de magistratul Cristian Danilet, membru al CSM, care a precizat ca Haineala, fost vicepresedinte al CSM, a obtinut 10 voturi din 18.
Contracandidatul ei, judecatorul Mircea Aron, a obtinut 8 voturi din partea membrilor CSM.
Urmeaza sa se voteze si vicepresedintele CSM. Functia a fost detinuta in ultimul an chiar de Oana Schmidt-Haineala. Legal, daca presedintele este un procuror, vicepresedintele trebuie sa fie un judecator.
Conform unor surse vehiculate in presa, fostul sef al CSM, Alina Ghica, ar urma sa candideze pentru functia de vice al Consiliului.
Alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii au avut loc in conditiile in care mandatele presedintelui CSM, Alina Ghica, si vicepresedintelui Oana Schmidt- Haineala expirau in curand. Cele doua au fost alese la conducerea Consiliului in urma cu un an.
Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.
Surse din magistratura spun ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.
Uniunea Judecatorilor protesteaza
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut public CSM ca alegerea conducerii CSM, programata pentru vineri, sa fie amanata, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidatilor, potrivit unui comunicat.
UNJR preciza ca a solicitat in mod oficial actualei conduceri a CSM, in