În vreme ce statele din jurul României îşi reduc preţul la energia electrică, în România acesta creşte. La fel se întâmplă şi cu preţul gazelor. Bulgaria şi Ungaria au reuşit să negocieze cu Rusia preţuri mai avantajoase pentru importurile de gaze naturale. Ambele state se află însă pe harta viitorului gazoduct South Stream. România, nu.
Ungaria a redus deja cu 10% din prima zi a anului preţul la gazele naturale, electricitate şi energia termice livrate populaţiei. Obiectivul măsurii, aprobate de Parlamentul ungar în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puţin pentru energie. Precizarea a fost făcută de o sursă guvernamentală pentru publicaţia Magyar Hirlap.
Iniţial, costul măsurii ar fi trebuit suportat de furnizorii străini de energie, dar potrivit modificărilor aduse legislaţiei, costurile sunt împărţite de un grup mai mare de operatori din industrie. Reducerea din ianuarie este însă doar un prim pas, a precizat premierul Viktor Orban. Tocmai pentru a discuta despre o viitoare reducere a preţului gazelor, şeful Guvernului ungar se va duce la Moscova la finele lui ianuarie. Orban se va întâlni cu preşedintele şi cu premierul rus, în contextul în care Moscova a demarat construcţia gazoductului SouthStream, ce va trece şi pe teritoriul Ungariei. Un bun punct de start al negocierii.
Şi în Bulgaria, gazele şi energia termică s-au ieftinit de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 7%. Anunţul a fost făcut de Comisia de Stat pentru reglementarea în domeniul energiei. Ieftinirea a fost posibilă datorită scăderii costurilor producţiei interne, dar şi datorită negocierii unui contract mai avantajos cu Rusia. Tot datorită acordului pentru SouthStream, Gazprom a redus cu 20% preţul gazelor livrate Bulgariei.
În schimb, în România, preţul energiei electrice a crescut de la începutul anului cu 10%, potrivit Autorităţii Naţional