Anul 2013 aduce deschiderea noilor unităţi de producţie Bosch şi DeLonghi, care vor prelua foştii angajaţi concediaţi de Nokia la Jucu în urma a retragerii companiei de telefonie din România.
Economia Clujului îşi revine şi pare să fi depăşit şocul cauzat de închiderea fabricii de telefoane mobile construită de concernul finlandez Nokia în comuna Jucu. Această închidere a aruncat în şomaj 1.400 de muncitori ai fabricii din Jucu şi circa 200 de informaticieni care lucrau, în Cluj-Napoca, pentru divizia de software a Nokia. În Jucu, compania italiană DeLonghi a cumpărat fostele hale Nokia şi a intervievat deja 200 dintre foştii angajaţi ai concernului finlandez, care vor începe să muncească în fabrica de aparate de cafea ce este pe punctul să fie inaugurată.
La finalul anului trecut, conducerea DeLonghi a selecţionat primii 70 de angajaţi, pentru a fi trimişi la fabrica de aparate de cafea pe care italienii o deţin în Treviso, pentru a învăţa cum funcţionează liniile de ansamblare. Aceşti angajaţi urmează ca apoi să-i formeze profesional pe viitorii lor colegi. În prima fază, valoarea investiţiei DeLonghi se va ridica la 30 de milioane euro şi ar putea creşte. Numărul angajaţilor care ar urma să lucreze în prima fază la Jucu va fi de circa 600 - 1.000 de persoane. Şi celălalt mare investitor de pe platforma industrială din Jucu, concernul german Bosch, a început angajările. Mai întâi, sunt selecţionaţi inginerii care vor lucra în centrul de cercetare pe care compania germană îl are în Cluj-Napoca, cu sprijinul Universităţii Tehnice.
La Jucu, producţia de echipamente şi componente electronice pentru industria auto va începe în acest an, iar până la finalul lui 2013, Bosch va avea 325 de angajaţi. Valoarea investiţiei Bosch este de 77 de milioane euro şi este cea mai mare investiţie străină directă din Transilvania. Germanii nu investesc d