Patriarhul Daniel va oficia Sfinţirea cea Mare a Apei în faţa Reşedinţei patriarhale, fiind pregătite 24 de vase de peste 12.000 de litri de apă, agheasma mare fiind oferită credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului.
Sfinţirea cea Mare a Apei va fi oficiată duminică, de la ora 12.00, la sărbătoarea Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie. Ca în fiecare an, în curtea Catedralei Patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.
Slujba Agheasmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează apoi casele credincioşilor, cât şi în ziua Botezului Domnului, când se sfinţeşte agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.
Sfinţirea apei sau agheasma are o tradiţie veche în Biserica creştină, iar în Constituţiile Apostolice, sfinţirea apei este atribuită Sfântului Apostol Matia: "Despre apă şi untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa şi untdelemnul, iar dacă lipseşte episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul".
Apa sfinţită de Bobotează va fi împărţită, duminică, la Catedrala Patriarhală cu ajutorul jandarmilor, care vor crea culoare speciale pentru credincioşi, astfel încât aceştia să nu se îmbulzească în jurul butoaielor cu agheasmă.
Jandarmeria Capitalei a anunţat că accesul credincioşilor în zona în care va avea loc slujba religioasă şi spre butoaiele cu apă sfinţită se va face prin intrarea dinspre Parcul Unirii.
Potrivit Jandarmeriei Bucureşti, pentru că se aşteaptă ca atât la Catedrala Patriarhală, cât şi la alte biserici din Capitală să participe un număr mare de credincioşi, au fost mobilizaţi pentru menţinerea ordinii peste 150 de jandarmi.
Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Pro