Prof. Univ. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” a tras linie şi a făcut un bilanţ după aproape un an de când a preluat conducerea instituţiei de învăţământ.
Reporter: Domnule rector, aveți aproape un an de când conduceți UBB, ce proiecte importante ați demarat și ce proiecte s-au finalizat?
Ioan Aurel Pop: S-au finalizat, fireşte, câteva proiecte începute anterior, de exemplu căminul-hotel destinat sportivilor, situat în Parcul „Iuliu Haţieganu” sau acreditarea unor noi specializări, la nivel de masterat şi doctorat. Am demarat şi proiecte noi, deşi acestea pretind eforturi financiare, greu de făcut în această perioadă de criză: construirea unei parcări în Complexul „Hasdeu”, reamenajarea Parcului „Haţieganu”, crearea unor noi institute şi centre de cercetări, construirea unei noi clădiri pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă, reprimirea Filarmonicii la Casa Universitarilor, parteneriate cu anumite instituţii economice şi financiare, acorduri de colaborare cu universităţi străine, acordarea tichetelor de masă, etc. Mai sunt, natural, multe de făcut.
Cum credeți că s-a schimbat comunitatea academică pe care o conduceți, ce noi reguli și criterii au guvernat-o? Ce anume din programul dumneavoastră ați putut realiza?
Nu ştiu dacă lucrurile s-au schimbat prea mult, fiindcă nu avem instrumente de măsurat asemenea schimbări. Este însă lesne observabil că s-a destins atmosfera academică, oamenii fiind liberi să lucreze, să creeze, să educe studenţii, să se încrunte ori să râdă cu mai multă naturaleţe. Regulile noi sunt puţine. Fără reguli nu putem trăi în public, în această comunitate a magiştrilor şi studenţilor. Se vede cum s-au deschis porţile Universităţii, cum s-au mai luminat feţele. Acum miroase efectiv a cetină de brad şi se aude zvon de colinde. Am organizat un spectacol al Filarmonicii de Stat „Transilvania” pentru întreg col