News Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar în domeniul serviciilor. "Acum practic nu încasăm nimic. Cred că şi pentru hotelieri, care au şi restaurante cei mai mulţi dintre ei, e mai comodă ideea de a plăti un impozit forfetar, să ştie că au scăpat şi cu asta-basta", a spus Ponta vineri seara, la Antena 3.
Impozitul forfetar, supranumit şi impozit minim, este o taxă pe venituri pe care firmele o plătesc chiar dacă nu au realizat... venituri. Contribuabilii declară cifra de afaceri (vânzările) din anul anterior şi plătesc impozit în funcţie de acel cuantum, chiar dacă suma a fost egală cu zero. Există tranşe fixe de impozit, iar prima tranşă începe cu zero, nu cu o anumită sumă a cifrei de afaceri. Impozitul se numeşte "forfetar" tocmai pentru că este plătit înainte ca veniturile să fie realizate. În România, acest impozit a fost aplicat în anii 2009-2010 şi este cunoscut faptul că IMM-urile au fost practic decimate din cauza lui.
În octombrie 2010, Guvernul Boc a decis să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunţat la idee invocând dificultăţile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, orientându-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.
Primul efect: decapitalizarea firmelor
Impozitul minim va afecta atât companiile mari, cât şi pe cele mici, au declarat experţii fiscali consultaţi de “Adevărul”.
“Un prim efect este decapitalizarea de către stat a companiilor, prin plata unor impozite suplimentare, neplanificate prin bugetele anuale ale firmei, în condiţii de criză economică acută”, a precizat expertul.
Alte efecte: suspendarea unui număr foarte mare de companii,