Părinţii nu ar trebui să se grăbească să îşi liniştească bebeluşii la primul scâncet în miez de noapte. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Temple, Philadelphia, care sunt de părere că micuţii trebuie lăsaţi să se liniştească şi să adoarmă singuri, scrie Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au chestionat un grup de peste 1.200 de părinţi despre obiceiurile pe care le au propriii copii. În urma sondajului s-a constatat că bebeluşii se împart în două categorii, până la vârsta de şase luni. Astfel, două treimi dintre micuţi dorm noaptea, în timp ce o treime se trezesc cel puţin o dată pe noapte.
Dintre bebeluşii care se trezeau, majoritatea erau băieţi, mai arată datele studiului publicat în jurnalul Developmental Psychology. În plus, experţii au constatat că micuţii care obişnuiau să se trezească peste noapte aveau un temperament dificil şi erau irascibili.
Experţii spun că bebeluşii sunt la fel ca şi adulţii, în ceea ce priveşte obiceiul de a dormi. Potrivit specialiştilor, aceştia dorm timp de 90-120 de minute, după care se trezesc preţ de câteva momente, iar mai apoi adorm la loc. „Unii dintre ei, într-adevăr, plâng şi ţipă după mamă atunci când se trezesc”, spune prof. Marsha Weinraub, coordonatoarea cercetării, care precizează că părinţii nu ar trebui să fie intimidaţi de cei mici, ci ar trebui să îi lase să se liniştească. Specialista susţine că bebeluşii trebuie să fie lăsaţi în pace atunci când sunt agitaţi, deoarece micuţii trebuie să înveţe să se calmeze singuri.
„Pentru că mamele din studiul nostru descriau bebeluşii cu treziri dese ca fiind o sursă de probleme pentru ele şi pentru familiile lor, părinţii ar trebui să fie încurajaţi să stabilească nişte rutine mai nuanţate şi atent ţintite pentru a ajuta bebeluşii să se liniştească singuri şi să ceară la mamă doar ocazional. Cel