În ultimele două săptămâni au apărut foarte multe fotografii cu păsări călătoare de apă, în special lebede, care au invadat lacurile din România, lucru foarte rar pentru ţara noastră, pentru această perioadă a anului. În ultimele două săptămâni au apărut foarte multe fotografii cu păsări călătoare de apă, în special lebede, care au invadat lacurile din România, lucru foarte rar pentru ţara noastră, pentru această perioadă a anului.
Din Constanţa la Piteşti şi din Bacău la Giurgiu, oameni uimiţi de frumuseţea stolurilor care au acoperit lacurile, au postat imagini pe internet. Care să fie însă cauza acestei invazii de lebede, pasări care simbolizează “iubirea eternă”?
“Este efectul dezechilibrelor ecologice. Din cauza modificărilor climaterice, locurile în care aceste păsări ar trebui să ierneze nu mai au hrană suficientă pentru ele. În această situaţie, lupta pentru supravieţuire mută păsările în locurile unde găsesc de mâncare, adică mai în nord. Aşa se explică apariţiile atipice de păsări migratoare în ţara noastră în miezul iernii. Cu doi ani în urmă a avut loc o invazie de pelicani pe lacurile piscicole din Buzău. Iniţial, buzoienii au fost încântaţi de acel spectacol nemaivăzut în zona lor, dar, după două săptămâni, piscicultorii au cerut ajutor din partea autorităţilor pentru că pelicanii le goleau crescătoriile de peşti”, ne-a spus dr. Florina Bran (foto), profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului.
Imagini deosebite pe malul mării, în Eforie Sud, pe 13 decembrie. Aproximativ 20 de lebede s-au adunat la adăpost, într-un golf de aici. Biologii spun că păsările au ajuns în această zonă în căutare de hrană şi pentru a se adăposti de vremea rea.
Lebede la Eforie Sud, judeţul Constanţa, 13 decembrie 2012 →
(Cătălin Schipor)