Cursurile de tango au devenit o alternativă de terapie, în spitalele din Argentina, deoarece comunicarea cu partenerul de dans este vitală. Medicii apelează la tango-terapie pentru a-i ajuta pe bolnavii cu tulburări mintale şi pe cei bătrâni, să stabiliească din nou, contactul cu oamenii din jur.
,,Gestul de a-ţi strânge în braţe partenerul de dans face ca tangoul să fie atât de special, creând un fel de raporturi amoroase", a declarat Silvina Perl, coordonatoarea Atelierului de tango din cadrul Spitalului Psihiatric Borda, unul dintre stabilimentele medicale din Buenos Aires care a adoptat ca o formă de terapie celebrul dans din Rio de la Plata, informează Mediafax.
Tangoul a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Buenos Aires şi Montevideo, fiind inclus, în 2009, în patrimoniul mondial al UNESCO. Acest dans ajută la o mai bună tratare a bolnavilor, a explicat acelaşi psiholog.
,,Tangoul, bineînţeles, nu vindecă doar el singur. Însă, în timpul unei ore de curs, pacienţii nu mai au halucinaţii: ei sunt concentraţi, ocupaţi cu executarea corectă a paşilor de dans".
Mai mult decât atât, Asociaţia Internaţională a Terapiei prin Tango i-a asigurat pe pacienţi şi pe medici, deopotrivă, că dansul tango este un remediu pentru orice formă de depresie, tratând şi boli precum Alzheimer şi Parkinson, existând câteva studii care sprijină aceste ipoteze.
Cercetările efectuate la Universitatea din Washington au descoperit că pacienţii bolnavi de Parkinson, care au luat lecţii de tango, au reuşit să îşi controleze mult mai bine mişcările, dansul fiind benefic şi pentru memorie.
Cynthia Quiroga Murcia, psiholog la Universitatea Goethe din Frankfurt, a condus un studiu care a testat saliva a 22 de bărbaţi şi femei, deopotrivă, înainte şi după lecţiile de tango, descoperind un nivel mai mare al testosteronului şi un nivel scăzut de cortizol, h