Tocană macedoneană de vită cu spanac, supă de ceapă cu crutoane gratinate cu Gruyere şi raţă cu urechi de lemn
Gastronomia elenă, ca mai toate „bucătăriile” din Balcani, a fost puternic infl uențată de turci. Cu toate acestea, grecii au știut să-și păstreze specifi cul național
Sursa: CONSTANTIN CIOCAN
Se spune despre greci că nu-i bine să te încrezi în ei chiar dacă îţi fac daruri. Când vine vorba, însă, de gastronomia elenă, nu-i o idee rea să te laşi pe mâna lor. Mai ales că românul, în afară de souvlaki, musaca şi tzatziki, nu cunoaşte mai nimic despre mâncarea grecească. Bucătăria franceză, se ştie, are trei secrete. În orice ordine le-ai enumera ele sunt tot alea: unt, unt şi unt! Dar e mult mai mult decât atât. China are atâţia bucătari, cam cât chinezi sunt. Şi e cunoscut faptul că urmaşii lui Confucius mănâncă tot ce zboară şi nu e avion, tot ce înoată şi nu e submarin şi tot ce se mişcă pe pământ şi nu e tanc!
În Europa sau America, însă, ce ţi se pune în farfurie nu e chiar mâncare chinezească. Sensibilele gusturi ale rasei albe n-ar suporta chiar toată picanteria din wok-ul lor naţional. Pe cât de diferite, pe atât de apetisante sunt aceste trei mari bucătării ale lumii. Pe care, în Bucureşti, le găseşti la Meze, La Bonne Bouche şi la Wu Xing. Toate trei în Centrul Istoric. DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Cărnuri din Țara Bascilor, delicatese franțuzești și un festin carpato-danubiano-pontic!
Meze – „gustul” Greciei
Taverna de pe Nicolae Tonitza, nr. 6, e vopsită alb-albastru, culorile drapelului elen. Feţele de masă cadrilate au aceleaşi nuanţe. În surdină se aude „Rebetiko”, muzica lor populară. Abajururile lămpilor cu becuri pe filament sunt cutii de conserve de măsline, iar florile au pe post de ghivece conserve goale de feta. Numele cârciumii, Meze, vine din persanul „maza” şi înseamnă „gust”.
Alternativa la uzo-ul de de