Maria Dumitrescu are 85 de ani, iar pe ultimii 23 şi i-a petrecut citind tot ce a însemnat literă scrisă în ziarele româneşti. Zi de zi, toate ziarele, de la prima până la ultima pagină.
A indentificat în ele cuvinte noi, care nu apar în dicţionare, le-a notat pe fişe, le-a aranjat în ordine alfabetică şi, la finalul fiecărui an, a scos pe propria cheltuială câte un „Dicţionar de cuvinte recente”. În ziua când ne-am întâlnit, la Biblioteca Central Universitară, Maria Dumitrescu citise toate cele 11 ziare din ziua aceea, mai puţin „Ziarul Financiar”, pe care l-a luat un tânăr şi nu l-a mai adus înapoi. „Astăzi, de exemplu, am descoperit cuvântul şunculoase. E nou, nu există în dicţionar”, a mărturisit încântată.
Maria Dumitrescu a fost conferenţiar la catedra de limba rusă a Universităţii Bucureşti vreme de 37 de ani, din 1950 până în 1987. Într-o bună zi a ieşit la pensie, dar, în loc să se bucure, a simţit cum îi fuge pământul de sub picioare. După aproape patru decenii de muncă, nu putea să se oprească pur şi simplu într-o zi oarecare. A trebuit să găsească ceva, fiecare om trebuie să găsească ceva într-un anumit moment al vieţii ca să poată merge înainte. Unii se apucă de grădinărit sau de jucat şah prin parcuri, alţii se entuziasmează descoperind existenţa cuvântul şunculoase.
„Trebuia să găsesc ceva de făcut pentru că toată viaţa mi-a plăcut să muncesc. Imediat după Revoluţie am început să merg zilnic la bibliotecă şi să citesc toate ziarele. Îmi fac fişe în fiecare zi şi pe fişe scriu cuvântul: Casă, feminin, desinenţa şi spun vezi context. Apoi notez ce scrie în ziar. Scria astăzi «casă din cob» care poate să ţină şi 300 de ani, făcută de o arhitectă româncă în Canada din pământ, nisip şi paie. Casă din cob e un cuvânt nou. Cob nu avem în dicţionar. Scriu contextul şi din ce ziar am extras”.
Iliescianism – Caritas - telemobil
Ult