Avem o certitudine: 2013 va fi un an al constrangerilor bugetare, mai cu seama in cheltuielile dedicate proiectelor culturale si a celor ce tin de patrimoniul cultural national! Institutul Cultural Roman primea sub conducerea lui Horia Roman-Patapievici aproape 50 de milioane de lei. Desi are in spate o majoritate politica ce poate schimba Constitutia Romaniei, institutia condusa de Andrei Marga se zbate sa obtina ceva mai mult de 29 de milioane de lei. Nici ministerul condus de Daniel Barbu nu se simte prea bine atunci cand vine vorba de buget.
Bataliile pentru un leu in plus vor fi pe viata si pe moarte, in urmatoarele saptamani, la Parlament, la Guvern si la partidele ce formeaza USL. Vom vedea cu acest prilej, daca cei doi liberali de marca, Andrei Marga si Daniel Barbu, vor pune mai presus de cariera lor politica si guvernamentala interesul pentru cultura nationala. Va fi un test hotarator pentru ca de banii obtinuti de la bugetul de stat vor depinde sustinerea culturii scrise nationale (prin finantarile Administratiei Fondului Cultural National, prin finantarile pentru bibliotecile judetene), promovarea la Salon du Livre de la Paris si, in general, promovarea culturii romane vii in lume!
Dincolo de ce vor obtine conducatorii Ministerului Culturii si ai ICR, raman de rezolvat cateva restante legislative ce ar putea da un suport material artistilor si scriitorilor romani. La o repede ochire, amintesc aici doar de Legea Timbrului Cultural (important ar fi ca toate cartile si produsele culturale sa aiba un timbru fiscal pentru a se putea obtine un control mai riguros asupra tirajelor si asupra fluxului financiar care, de cele mai multe ori, il oculteaza pe autor!), Legea dreptului de autor (celebra Lege 8/1996 s-a perimat si nu face fata noilor realitati ale economiei electronice; o lege fara sanctiuni clare si care, in acest moment, face ca Oficiul