Porecla de “Luceafarul huilei” ii va ramane si pe viitor “dedicata” lui Miron Cozma, care nu are de gand sa renunte la pasiunea de a scrie versuri. In 2013 nu a pus pe hartie vreun gand, dar anul e abia la inceput.
Metoda prin care Miron Cozma creeaza poezie este destul de complexa si presupune mult timp, dupa cum singur recunoaste. “Am multe poezii in creion, sa zic asa, adica neterminate. Mie imi vine acum o idee, cum ar fi, de exemplu, maretie serafica sau o licenta poetica…Le notez. Si de cate ori imi mai vine o idee, o notez. Apoi le adun si caut sa fac o legatura intre ele. La mine dureaza pana iese o poezie”, ne-a marturisit Miron Cozma. El a compus pentru "muza" lui, Marinela, peste o suta de poezii, o parte dintre ele pe vremea cand era la puscarie. De exemplu, poezia "169" suna asa: "Cand razi, iubito, simt, cu mare satisfactie, cum se-nvineteste ura/ Si cred ca iti imaginezi ca si-ar dori sa-mi inchida si mie gura,/ In glasul meu ai spus ca este uneori o manie ca o cascada in clocotire,/ Dar pentru tine, insa, in ochii mei plini de lumina sunt doar urme proeminente de iubire./ Cand simt ura in jurul meu, ai observat si tu, ca sunt naprasnic ca un foc,/ Tu ma iubesti si-asa si-mi spui ca in viata eu sunt adevaratul tau noroc".
Politica, o prioritate
Intre timp, Cozma se bucura de libertate de miscare dupa ce interdictia de a intra in Capitala si in Valea Jiului i-a fost ridicata, pe 2 decembrie. Pentru o perioada, creatia a fost lasata pe plan secund, intrucat altele sunt prioritatile pe termen mediu si lung. Una din ele este ca el si sotia sa, Marinela Nitu, sa aiba un urmas. “O sa insistam sa il facem! Asta e anul insistentelor! O sa tot insistam si o sa insistam!, spune razand, fostul lider al minerilor din Valea Jiului. Pe de alta parte, insa, el va fi ocupat pe plan politic. “De acum pana in 2014 ma voi ocupa de partid, mai ale