Sportivii probelor extreme (snowboard, skateboard, bmx) caută, indiferent de anotimp, adrenalina care îi poartă spre un truc în care trebuie să sară mai sus, mai repede, mai spectaculos. Aceste sporturi vin însă la pachet cu o listă lungă de accidentări, unele care te pot scoate din circuit pe viaţă. Sportivii probelor extreme (snowboard, skateboard, bmx) caută, indiferent de anotimp, adrenalina care îi poartă spre un truc în care trebuie să sară mai sus, mai repede, mai spectaculos. Aceste sporturi vin însă la pachet cu o listă lungă de accidentări, unele care te pot scoate din circuit pe viaţă.
Sunt peste tot. Sar, planează pe pârtii, încercând o “trântire” fluidă a snowboardului. Învârt o bicicletă mică de copil, un bmx, în aer, încercând să cadă pe cauciucuri. Nişte tineri care, prin parcuri, poartă, ca o prelungire naturală a picioarelor, un skateboard sub tălpi. Te apropii de ei şi auzi o limbă pentru iniţiaţi. O ro-engleză presărată cu termeni tehnici.
“Am sărit prea mult la un kicker, un overshoot, şi am căzut în plat după zona de aterizare. Nu am mai avut aer, mi-am muşcat limba, iar spatele mă durea îngrozitor. Am avut două vertebre tasate. Altădată, am aterizat cu coastele pe capătul unei balustrade. Am avut o senzaţie ciudată, aveam aer, dar timp de un minut nu am putut vorbi. O coastă s-a rupt”, povesteşte unul dintre sportivii BURN Team, Tudor Cristea.
“Mi-a luat ceva timp să-mi treacă frica. După antrenamente lungi şi lupte cu innerself, am reuşit să o fac să dispară”, a adăugat boarderul din Baia Mare. “N-am lăsat skateul nici când mi-am rupt mâna, nici când a avut două entorse simultane la piciorul stâng, nici când am avut o contractură musculară la piciorul drept”, spune George Bărbulescu, student la Cluj. “Singura îngrijorare când ies să fac un trick nou o am când vine vorba de glezne şi asta pentru că am avut multe entorse”, poveste