Jurnalista Roxana Iliescu a dezvăluit că Sergiu Nicolaescu i-a mărturisit în cadrul unui interviu pentru revista „Tango” motivul pentru care a dorit să fie incinerat și nu înhumat, așa cum spune tradiția creștină.
1 /.
Regizorul „a descoperit” ritualul incinerării în timp ce se documenta pentru filmul „Dacii”. Nicolaescu a fost fascinat de credința acestora care spune că spiritul se desprinde de trup și se ridică mai repede la cer în timpul incinerării, a declarat Roxana Iliescu la postul RTV.
Practica incinerării a fost, într-adevăr, consemnată încă din timpul dacilor, care obișnuiau „să ardă” cadavrele și să le păstreze cenușa în urne de lut. Mormintele în care aceste urne erau depuse se săpau în pamânt, lânga locuințe sau sub ele. La baza acestui obicei stă credința conform căreia spiritul se ridică la cer, iar pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, trebuia sa fie cât mai ușor. SERGIU NICOLAESCU, PE ULTIMUL DRUM. APLAUZE și INSULTE. Regizorul a fost INCINERAT. Slujba a fost ținută de un RĂSPOPIT
Până la o mie de români aleg anual să fie incinerați. Singurul crematoriu care funcţionează în România este cel de pe Calea Vitan din Capitală, acolo unde a fost incinerat și Sergiu Nicolaescu. Cenuşa este luată acasă sau găzduită în columbar. La Vitan sunt “cazate” 1.200 de urne cu cenuşă, iar alte 6.000 sunt la crematoriul Cenuşa (înfiinţat după primul război mondial), situat în vecinătatea Parcului Tineretului, care este acum închis. Costurile incinerării sunt mai mici decât cele ale înhumării. DEZBATERE EVZ. Sergiu Nicolaescu nu va avea preoți nici la pomeni. Incinerarea, un plan diabolic al soției sau o moarte regizată în detaliu?
Sergiu Nicolaescu a fost incinerat, sâmbătă, la Crematoriul Vitan-Bârzești. Ceremonia a avut loc într-un cadru restrans, accesul presei fiind interzis, iar slujba a fost oficiat de un pre