CSM şi-a ales conducerea pe jumătate. La vicepreşedinte, au ieşit scântei. Episodul doi, săptămâna viitoare
1 /.
Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, este primul procuror care accede la cârma forului suprem al judecătorilor şi procurorilor. A fost aleasă şefa CSM cu 10 voturi pentru, majoritatea simplă prevăzută de lege.
Din primele clipe de după alegere, procurorul Hăineală a fost confruntată cu cererea de revocare din funcţie, înaintată de şase membri ai Consiliului.
După deliberări, plenul CSM a respins cererea celor 6, 11 membri CSM votând pentru ca procurorul Hăineală să rămână preşedintele CSM în acest an.
Tensiuni la alegerea vicepreşedintelui CSM
Totul s-a desfăşurat civilizat până la momentul în care judecătoarea Alina Ghica, fostul şef al CSM, şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte. Din acel moment au apărut tensiunile. Era cât pe ce să se producă rocada despre care s-a tot vorbit în ultimul timp şi la care premierul Victor Ponta a făcut referire prin afirmaţia „Mai terminaţi-o cu rocadele gen Kovesi-Morar!”.
N-a fost să fie, pentru că, în frunte cu judecătorul Horaţius Dumbravă, s-au opus câţiva membri CSM, printre care se află şi Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei. După două tururi de scrutin, judecătoarea Alina Ghica nu a reuşit să întrunească numărul necesar de voturi. TENSIUNI la CSM! Procurorul Oana Hăineală rămâne şeful CSM. Alegerea vicepreşedintelui amânată pentru săptămâna viitoare
Pentru eliminarea blocajului, judecătorul Cristi Dănileţ şi-a depus candidatura, însuşindu-şi în totalitate proiectul cu care a candidat procurorul Hăineală.
După scântei, alegerea vicepreşedintelui a fost amânată - din lipsă de cvorum - pentru şedinţa plenului de săptămâna viitoare. „Sunt deja depuse două candidaturi: cea a judecătoarei Alina Ghica şi cea a