”Calcularea PIB-ului din 2011 s-a făcut după norme europene. Nu este vorba de nicio eroare de calcul.” Iată cum se apără fosta conducere a Institutului Național de Statistică (INS), după ce premierul a semnalat o eroare de 20 de miliarde de lei la calcularea PIB-ului Romaniei din 2011. Victor Ponta l-a demis vineri de la conducerea INS pe Vergil Voineagu, argumentând că presupusa eroare din urmă cu doi ani va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013.
Vergil Voineagu a fost demis de premier, după ce acesta din urmă l-a învinuit că ar fi responsabil de calcularea greșită a PIB pe 2011.
”Am nevoie de oameni de înceredere”, a declarat Victor Ponta, după ce joi dezvăluia că Institutul a greșit în acest calcul cu 20 de miliarde de lei. ”Acest fapt va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită”, a mai spus premierul.
Fosta conducere INS s-a apărat ulerior precizâns că a aplicat metodologia UE, diferențele rezultate nefiind erori de calcul.
"În practica internaţională, în general, a Uniunii Europene, în special, precum şi în practica noastră naţională, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, în mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire şi actualizare periodică (...) Potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează aceşti indicat