Mia Carn SRL Mirăslău, una dintre cele mai promiţătoare firme din Alba în domeniul prelucrării şi procesării cărnii, a intrat în faliment. Firma este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare judiciară nu a reuşit să determine salvarea societăţii.
Tribunalul Alba a decis intrarea societăţii Mia Carn SRL în faliment în 14 noiembrie 2012. Următorul termen la care va fi discutată procedura în justiţie va avea loc în 6 februarie 2013. Falimentul înseamnă vânzarea tuturor bunurilor societăţii şi achitarea datoriilor solicitate de creditori. Mia Carn are datorii totale de 13,4 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro). Principalii creditori sunt Raiffeisen Bank cu 4 milioane de lei şi Direcţia de Finanţe Publice, care are de recuperat 1,45 milioane de lei. Foştii salariaţi au, de asemenea, de primit suma de 221.000 lei.
Un administrator dubios
Miacarn SRL era în urmă cu aproximativ 5 ani una dintre cele mai promiţătoare firme de pe piaţa locală a cărnii. În 2005 a obţinut o finanţare de 214.000 euro din fonduri europene (Sapard) pentru modernizarea abatorului şi a secţiei de prelucrare a cărnii. Avea la vremea respectivă aproximativ 100 de angajaţi. Datorită unor probleme apărute în rândul acţionariatului, dar şi a unor decizii manageriale greşite, firma a ajuns în numai câţiva ani aproape de faliment. Începutul sfârşitului a fost determinat de decesul, într-un accident stupid a unuia dintre cei doi asociaţi, Luca Ispas. Administrarea societăţii a fost preluată de soţia acestuia, Maria Ispas, iar, ulterior, de un personaj dubios din Braşov, Ovidiu Tition.
Acesta a administrat societatea în perioada februarie – mai 2009, când au avut loc o serie de nereguli financiar-contabile. Pentru aceste nereguli, fostul administrator trebuie să plătească în contul societăţii suma de 1,775 milioane de lei (aproximativ 400.000 de