Curele de slăbire care exclud total anumite clase de alimente, chiar şi pentru perioade scurte, sunt nocive şi pentru siluetă, pe termen lung, şi pentru sănătate, în general, spune medicul Adrian Copcea.
Acum, că a trecut stresul Sărbătorilor şi al sfârşitului de an, urmează un nou stres, pentru mulţi dintre noi: cum scăpăm de kilogramele acumulate în ultimele două săptămâni. Medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco din Cluj, confirmă faptul că există o îngrijorare de acest fel în rândul românilor. El spune că în luna ianuarie are cele mai multe programări pentru consultaţii de nutriţie. Dar sunt şi mai mulţi cei care ţin diete la modă, fără sprijin de specialitate şi care nu doar că nu obţin rezultate pe termen lung, dar îşi pun în pericol sănătatea. Medicul Adrian Copcea ne spune care sunt cele mai recomandate diete comerciale.
„Weekend Adevărul“: De Sărbători aţi avut pe masă toate bunătăţile tradiţionale româneşti sau dumneavoastră, ca nutriţionist, vă abţineţi, în general, de la astfel de mese îmbelşugate?
Adrian Copcea: Sigur că da. În general, de toate sărbătorile, toate familiile din România, şi cele de nutriţionişti, şi cele oameni care nu au tangenţă cu acest domeniu, trebuie să se bucure de alimentele de Sărbători. Deci şi eu, ca nutriţionist, am avut pe masă aceleaşi mâncăruri tradiţionale.
Chiar şi cele grase şi sărate, tobă şi aşa mai departe?
Da, exact, şi la noi în familie ne-am bucurat de tobă, de caltaboşi, de sarmale... Sunt perioade de-a lungul unui an când ne putem bucura de astfel de bucate care, să spunem, au anumite defecte. Şi unul dintre defectele acestor produse ar fi cantitatea mare de grăsimi. Pe de altă parte, acest defect se poate compensa prin nişte mese alcătuite armonios, pe care să existe diferite platouri sau diferite feluri de mâncare, în care, alături de aceste alimente, exist