Practica incinerării nu este prea răspândită în România, ritualul fiind contestat puternic de mulţi români. adevarul.ro vă spune cum se transformă un om în 3 kilograme de cenuşă.
„Există un cearceaf care este sub mort şi, exact aşa cum se află, cu flori, cu tot ce are – în afară de iconiţe, pe care le ia familia, că e păcat să le bagi la foc – se pune pe limba căruţului şi se introduce la cuptor. La temperatura care se va produce, totul va arde“, explică Emilian Niculescu, angajat al Crematoriului din Vitan-Bârzeşti, pentru B365.ro.
Vor rămâne oasele calcinate, atât rămâne dintr-un om. Undeva între 1,5 şi 3 kilograme de cenuşă. „Incinerarea durează cam două ore, după care cenuşa se recoltează într-o sală specială, unde se pisează, se pune la urnă, se lipeşte biletul semnat de familie cu numele decedatului. Urna va sta sub supraveghere până când familia decide ce va face. Mulţi se duc, o aruncă pe apă, pe munte, pe mare, alţii o îngroapă, o duc la cavouri.“
În cazul trupurilor care au peste 120 de kilograme, Crematoriul din Vitan-Bârzeşti refuză incinerarea, întrucât au avut probleme cu „un decedat cu gabarit depăşit“, pe care vor să le evite. „Am avut la 180 de kile, dar trebuie forţă.“ Emilian Niculescu are un glas relaxat, firesc, atunci când vorbeşte despre meseria lui. „Când se-aduc copii mici pentru incinerare ai o strângere de inimă. Când bagi un copil mic la cuptor“, atunci îşi mai pune întrebări.
În codul de etică al Federaţiei Internaţionale de Incinerare, înfiinţată încă din anul 1937, este specificat clar că, „odată ce sicriul şi conţinutul lui este pus în cuptor, acesta nu trebuie atins până ce procesui nu este complet“.
Dorin Ghergev, proprietarul crematoriului din Oradea, spune că temperatura de ardere este de 1.000 de grade Celsius, iar gazele rezultate în urma incinerării sunt arse încă o dată,