-AA+A
Hâzii bântuie astăzi uliţele din Chintelnic Zeci de mascaţi împânzesc uliţele din satul Chintelnic, comuna Şieu Măgheruş, în ajun de Bobotează. Îmbrăcaţi în diferite personaje, aceştia intră în casele oamenilor din sat pentru a alunga spiritele rele. Este vorba de copii, bătrani, femei sau bărbaţi, şi, care se adună în grupuri de cel puţin şase sau şapte persoane şi încep să umble prin casele oamenilor in ajunul Bobotezei.
Obiceiul se numeşte ,,Hâzii", adică Urâţii, în limbaj popular, şi potrivit etnologilor bistriteni are între 700 şi 500 de ani vechime. Cert, avem de-a face cu o tradiţie ancestrală, “hâzii” colindă gospodăriile din sat şi cântă altfel decât de Crăciun. Ritualul de la fiecare casă începe cu întrebarea “primiţi hâzii?”, iar personajele mascate, odată pătrunse în case, îşi manifestă bucuria cu zgomote şi ghiduşii, într-o mare disponibilitate de invenţie a situaţiilor hazoase, contaminante. Costumele ascund identitatea “hâzilor” participanţi, băieţii se deghizează în fete, tinerii travestiţi întruchipează un alai de nuntă, iar cei în vârstă se laudă că “plimbă” moartea pe uliţe, o ceartă, o sperie.
Gazdele caselor din Chintelnic îi răsplătesc pe ciudaţii colindători cu gogoşi, prăjituri şi alte bunătăţi. Parte din farmecul “hâzilor” o reprezintă costumele, o mixtură de straie populare, orăşeneşti şi haine vechi, demult “sărite” din modă. Chipurile personajelor sunt ofiţeri, babe, moşi, miri, doctori, animale fabuloase, măştile exagerând dimensiunile ochilor, gurii, nasului personajelor, sugerând grotescul, caricaturalul. Între materialele “cosmetice” folosite pentru măşti sunt de amintit funinginea, făina albă, cartoful, morcovii; moartea apare “dinţoasă”, stârnind teama celor mici, râsete celor maturi.
Locuitorii din Chintelnic nu-şi mai amintesc exact când a apărut în satul lor aceasta practica magică, ce aduce amint