După ocuparea portofoliilor ministeriale, adevărata împărţire a Puterii între PSD şi PNL abia începe. Peste 3.300 de posturi de conducere, destinate exclusiv oamenilor de partid, îşi fac loc în aceste zile în organigramele ministerelor pentru a răsplăti liderii din teritoriu care au scos aproape 70% în alegeri.
Aproape 60 de secretari de stat, în jur de 120 de preşedinţi de agenţii, toţi cu cabinetele, secretarii personali şi consilierii lor, adică alţi 1.250 de oameni de partid. Pe lângă ei, 85 de prefecţi şi subprefecţi, 160 de şefi în companii naţionale, peste 1.200 de directori în deconcentrate. Aşa arată, în linii mari, eşalonul al doilea al guvernului, disputat de filialele USL.
Bătaia pentru secretarii de stat
Prima miză a începutului de an sunt secretarii de stat. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu şi-au instalat deja primul om din noul val: Sevil Shhaideh la Dezvoltare şi Administraţie, ministerul lui Liviu Dragnea. Ar vrea însă mai mult. Pe "Valerică (Valentin Preda, fost secretar de stat de la Transporturi, n.red.) un băiat care a performat", spune Mazăre, "şi, evident, turismul". "Nu cred că despre turism, după 12 ani în care m-am ocupat, poate să vină altcineva din România că ar fi în stare să facă mai bine. Vrem secretar de stat", şi-a pus liderul PSD Constanţa din start cererile pe masă.
Deocamdată însă, singurii siguri pe posturi sunt Anghel Andreescu, Bogdan Tohăneanu şi Constantin Cătălin Chiper, păstraţi la Interne, liberalul Septimiu Buzaşu, menţinut de Relu Fenechiu la Transporturi, PSD-istul Bebe-Viorel Ionică, deţinătorul licenţei Antena 1 Târgu Jiu şi a ziarului Gorjeanul, care rămâne secretar de stat la Ministerul Societăţii Informaţionale, Gigel Paraschiv, susţinut de Ecaterina Andronescu pentru a continua la Educaţie, alături de UDMR-istul Andrei Kiraly, păstrat şi el.
Pe loc va rămâne şi George Ceamba