Medicii de familie sunt de acord cu utilizarea cardului electronic de sănătate, dar nu şi cu distribuirea acestuia. “Suntem de acord să folosim cardul, dar nu să-l distribuim şi să-l inscripţionăm. Aceasta necesită mult timp, în plus, nu noi trebuie să validăm date de identificare. Nu suntem evidenţa populaţiei, ci medici”, precizează dr Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România (SNMFR). Cardul e obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani. El conţine datele de identificare ale posesorului: numele, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere, diferit de CNP), precum şi informaţii medicale despre deţinător.
Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale precum şi persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sangvină, donator de organe şi boli cronice. Cardul de sănătate va fi distribuit în prima parte a anului 2013, menţionează dr Marius Filip, director CNAS.
În legătură cu reţeta electronică, obligatorie de la 1 ianuarie, preşedinta SNMFR atrage atenţia că multe spitale nu sunt pregătite să le elibereze pacienţilor externaţi. ”Ei trebuie să primească reţetă la ieşirea din spital pentru 30 de zile. Sunt anumite medicamente pe care medicul de familie nu are dreptul să le prescrie precum citostatice, insulină, medicamente pentru anumite psihoze”, avertizează dr Rodica Tănăsescu.
Medicii de familie sunt de acord cu utilizarea cardului electronic de sănătate, dar nu şi cu distribuirea acestuia. “Suntem de acord să folosim cardul, dar nu să-l distribuim şi să-l inscripţionăm. Aceasta necesită mult timp, în plus, nu noi trebuie să validăm date de identificare. Nu suntem evidenţa populaţiei, ci medici”, precizează dr Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România (SNMFR). Cardul e obligatoriu