Este leguma cea mai populară în bucătăria românească. Dar ştim oare ce virtuţi terapeutice ascunde ceapa? Antibiotic natural, remediu în bolile renale, factor de longevitate… Şi calităţile ei nu se opresc aici.
Un remediu pentru reumatici
Ceapa conţine carbohidraţi, între 28 şi 36 de calorii (la 100 de grame), cantităţi importante de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitaminele A, E, C, complexul B, proteine, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice. Specialiştii au descoperit că ceapa este un diuretic excelent, care favorizează eliminarea unei cantităţi importante de sodiu din organism. Datorită acestei proprietăţi, terapeuţii recomandă bolnavilor de gută, reumatism şi de azotemie (exces de uree sau de acid uric în sânge) să consume zilnic câte 150 g de ceapă crudă timp de 21 de zile.
Previne cancerul
Cercetătorii italieni au studiat efectele dietei bogate în ceapă asupra populaţiilor din sudul Europei. Ei au descoperit că în ţările în care locuitorii folosesc ceapa în alimentaţie, este redus riscul de apariţie a diverselor forme de cancer: laringian, esofagian, ovarian, colorectal, de prostată şi de sân. Ca şi usturoiul, spun specialiştii, ceapa are o cantitate mare de seleniu, o substanţă care apără organismul de cancer.
Tratează tusea persistentă
Dacă nu mai scapi de tuse, poţi prepara un leac pe cât de simplu, pe atât de eficient: amesteci cinci linguriţe de suc de ceapă cu opt linguriţe de miere. Leacul îl consumi în trei reprize, timp de cinci zile. Efectele terapiei sunt extraordinare: accesele de tuse încetează şi elimini secreţiile acumulate. La fel de eficient pentru tusea persistentă este decoctul de ceapă. Băutura o prepari din două cepe, pe care le fierbi în 500 ml de apă, apoi o îndulceşti cu miere.
Tinctura de ceapă, un bun antibiotic
Tinctura de ceapă se prepară din 500 g de ceapă, care se p