TIMIȘOARA. La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, anul trecut au apelat zeci de mii de bolnavi, iar dintre aceștia peste 4 300 au stat în spital doar o zi. Spitalizarea de o zi le dă posibilitatea să își facă anumite investigații fără să le plătească. Investigațiile se fac în funcție de pachetul contractat, cele mai multe sunt de obicei și foarte costisitoare, adică RMN, investigațiile la ecografe, Computer Tomograf, dar și analize de laborator.
În anul 2012, secțiile unde au fost cele mai multe spitalizări de zi sunt gastroenterologia, neonatologia, urologia, cardiologia, chirurgie, obstetrică – ginecologie și nefrologie. Cei care au nevoie de acest tip de spitalizare au nevoie, la internare de următoarele acte: BI/CI sau pașaport, carnet de șofer, bilet de trimitere din partea unui medic de familie, sau medic specialist, dar și dovada calității de asigurat. Spitalizarea de zi este o formă de îngrijire alternativă spitalizării continue, într-o structură spitalicească. Se efectuează în structuri medico-chirurgicale care practica anestezia şi chirurgia în condiţii ce permit pacientului să revină la domiciliu în aceeaşi zi. Aceasta implică desfăşurarea manevrelor medico-chirurgicale pe durata a maxim 12 ore, după care pacientul este externat, precum și efectuarea investigațiilor medicale complexe.
Se adresează pacienţilor care necesită intervenţii chirurgicale de scurtă durată (60-90 min), în diferite specialităţi, cu risc hemoragic şi respirator scăzut şi cu evoluţie previzibilă, simplă, nedureroasa sau puţin dureroasă, fără sechele neprevizionate sau handicap. La Spitalul Clinic Județean din Timișoara sunt internați lunar în medie 3 515 bolnavi, cele mai solicitate secții fiind cea de urologie, secțiile de neurologie, cele de ortopedie, politraumatologia, neurochirurgia, neonatologia și medicina internă.
TIMIȘOARA. La Spitalul Cli