In fiecare an, pe 6 ianuarie crestinii celebreaza Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza.
De aceasta zi, sunt legate o serie de minuni pe care crestinii le traiesc, an de an. Una dintre acestea este apa care se sfinteste in aceasta zi si ramane nealterata.
Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II-lea d.Hr. In primele secole d.Hr., Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie.
Incepand cu secolul al IV-lea d.Hr., cele doua sarbatori au fost despartite; 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.
Praznicul Bobotezei simbolizeaza reactualizarea momentului in care Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se boteaza cu botezul pocaintei - a lui Ioan -, Cel fara de pacat, asumand pacatele intregii omeniri, pe care le va rascumpara prin scump sangele Sau, pe Golgota. Botezul Mantuitorului a fost lucrarea Sfintei Treimi: Tatal a marturisit despre El. "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit. Pe Acesta sa-l ascultati (Mt. 3, 17)". Duhul Sfant s-a pogorat in chip de porumbel peste El si Iisus a primit botezul lui Ioan.
Botezul lui Iisus Hristos in apele Iordanului, cunoscut in popor sub denumirea de "Teofanie", cuvant din limba greaca, avand sensul de "aratare" sau "descoperire", constituie unul dintre evenimentele importante ale crestinismului si marcheaza inceputul activitatii misionare a Mantuitorului, aceea de slujire a semenilor.
De altfel, parerile sunt impartite, unii care spun ca Iisus s-a facut cunoscut lumii, la nastere, altii care sustin ca Hristos s-a facut cunoscut tuturor, la botez. Prin botezarea in Iordan, Hristos l-a ingropat pe vechiul Adam si a inceput astfel zidirea unui om nou. Apele Iordanului, primind pe Dumnezeu-Omul, nu au avut ce sa cur