Mii de bistriţeni au participat, duminică, la slujbele de sfinţire a apei în ziua de Bobotează, iar la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuţa s-a sfinţit o cruce de gheaţă înaltă de trei metri, sculptată din gheaţa care provine din lacuri de păstrăvi.
La Biserica Protopopiatului Ortodox din Bistriţa s-au adunat, duminică, aproximativ o mie de oameni. Cei patru preoţi parohi, în frunte cu protopopul Bistriţei Alexandru Vidican, au sfinţit Aghiazma Mare aflată în două butoaie mari în curtea Protopiatului, urcaţi pe soclul unui monument care poartă numele de Pantheonul Bistriţei.
Imediat după aceea, oamenii s-au îmbulzit să ia apă sfinţită, deşi jandarmii aflaţi în jurul celor două butoaie au încercat să îi oprească şi să păstreze ordinea.
Credincioşii de pe văile Someşului Mare, Sălăuţei, Ilişuei, dar şi de pe Valea Bârgăului au ieşit cu toţii pe malurile râurilor în care preoţii au scufundat crucile. În unele localităţi, tinerii s-au aruncat în apă ca să le recupereze, iar cei care au reuşit consideră că vor avea noroc pe tot parcursul anului.
O cruce de gheaţă înaltă de trei metri a fost sfinţită, duminică, la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuţa. Părintele duhovnic Gavril Horţ de la Mănăstirea Piatra Fântânele a declarat corespondentului MEDIAFAX că gheaţa provine din lacurile de păstrăvi din împrejurimi.
"Avem tot felul de lacuri de peşte în zonă şi apa e îngheţată. Credincioşii s-au obişnuit să sculptăm o cruce de gheaţă, aşa că nu renunţăm la tradiţie. În zonă e destul de frig, aşa că va rezista", a declarat părintele duhovnic.
La Mănăstirea Piatra Fântânele mai este şi o altă cruce, din fier, ridicată în 2010 pe cheltuiala Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, instituţia investind peste trei sute de mii de euro.
Crucea este ridicată în apropierea mănăstirii, are o înălţime de 31 de metri, dintre care 2