Vremea rece, capricioasa, diferentele mari de temparatura dintre zi si noapte, vantul, ploaia sau ninsorile pot genera stari de depresie usoara. Nu-i cazul sa disperi si nici sa mergi la medic, deoarece ai la dispozitie sunatoarea, o adevarata planta-farmacie.
Sunatoarea, planta cu flori galben-aurii, care se recolteaza in iulie-august, trateaza raceala si bolile de stomac, te ajuta sa dormi mai bine, sa ai un somn sanatos si odihnitor, este leac eficient in dischinezii biliare si un antidepresiv bine cunoscut.
In functie de zona geografica, sunatoarea mai este cunoscuta si sub denumirea de drobisor, floare de naduf, iarba sangelui, neruju, pojarnita, sinatoare, sunaica.
"Sanatoria", latinescul din care provine denumirea plantei, inseamna vindecatoarea, nume pe care sunatoarea si-l merita daca ne gandim in cate afectiuni poate fi intrebuintata.
Daca ai tulburari de somn, seara, inainte de culcare, prepara-ti o infuzie de sunatoare, indulceste-o cu un varf de lingurita de zahar si tot atata miere de albine. Bea ceaiul cald, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul e 10, 15 minute.
Infuzia se prepara turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de floare bine uscata si maruntita. Se acopera vasul, se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se filtreaza.
In dischinezii biliare sau in caz de gastrita se pot bea doua, trei cani de ceai pe zi, de regula neindulcit. Ideal ar fi ca persoanele care beau ceai de sunatoare sa evite expunerea la soare, deoarece aceasta are efect de fotosensibilizare.
Sunatoarea este extrem de eficienta in tratarea depresiei usoare. Se recomanda doua, trei cani de ceai pe parcursul zilei. In cazul tulburarilor emotionale mai puternice se poate lua pulbere de sunatoare, cate o lingurita rasa la fiecare patru ore din zi.
Cel mai indicat ar fi sa-t