Pe 6 ianuarie creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează, ultima sărbătoare de iarnă.
În ajunul şi în ziua de Bobotează în toate bisericile ortodoxe se sfinţeste Agheasma Mare, conform crestinortodox.ro.
Creştinii ortodocşi pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie şi la recomandarea duhovnicului. Aceasta este folosită în Ajunul Bobotezei la sfinţirea casele credincioşilor si a locuitorilor acestora. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, cum ar fi crucea şi troiţele, clopotul, vasele şi veşmintele liturgice.
La Bobotează nu se spală rufe, apa sfinţită luată acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca crucea. Mai multi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.
Iordănitul femeilor
În satele din nordul ţării, pe vremuri, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu ameninţându-i cu aruncatul în apă. Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fântână sau dintr-un râu.
În noaptea de Bobotează tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o bucăţică de busuioc. Busuioc se pune şi sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Boboteaza pot fi sigure că se vor mărita în acel an.