Pentru zilele geroase, medicii recomandă cremele cu consistenţă mai grasă, în locul celor "apoase". Evitaţi duşurile fierbinţi şi exfoliantele
Frigul şi hidratarea deficitară dăunează serios pielii, provocând de la uscăciune, usturimi, înţepături şi înroşire în pliurile degetelor, până la descuamare şi fisuri în zonele expuse (faţă, urechi, gât şi mâini). Copiii, bolnavii de psoriazis sau cei cu alte afecţiuni dermatologice sunt categoriile cele mai vulnerabile în faţa vântului şi gerului.
Complicaţiile merg de la stări de rău şi agitaţie până la răni care se pot infecta. În încercarea de a calma disconfortul, facem o serie de greşeli, începând de la produsele cosmetice pe care le aplicăm şi terminând cu îmbrăcămintea pe care o purtăm, atrag atenţia medicii dermatologi. În primul rând, aplicarea cremelor hidratante nu este recomandată înainte să ieşiţi din casă, întrucât conţin foarte multă apă, care „îngheaţă” în momentul expunerii la frig şi provoacă uscăciune excesivă.
Evitaţi duşurile fierbinţi
Indicate sunt cremele şi loţiunile nutritive cu consistenţă mai grasă, bogate în ceramide. Acestea trebuie aplicate pe tot corpul, după baie, insistând pe zonele cele mai expuse: faţă, buze, urechi şi gât. „Evitaţi şi duşurile sau băile fierbinţi, pentru că nu fac decât să distrugă bariera lipidică a pielii, iar ştergerea corpului se va face prin tamponare, cu prosoape moi”, ne sfătuieşte dermatologul Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina. De asemenea, nu folosiţi burete de baie şi nici săpunuri solide sau spume de curăţare foarte agresive.
Gomajul tenului şi al corpului cu produse exfoliante este contraindicat iarna, pentru că provoacă uscăciune şi poate agrava leziunile pieii. Şi îmbrăcămintea joacă un rol important în protejarea pielii. De aceea, este recomandat să alegeţi întotdeauna bumbacul şi să evitaţi poliesterul şi lâna, cu precăder