Începând cu 2013, locuitorii satelor greu accesibile ar putea fi trataţi medical sau chiar operaţi chirurgical de la sute de kilometri distanţă, prin sistemul de telemedicină, ce va fi introdus cu ajutorul SUA. Telemedicina nu e o premieră pentru România. Sistemul funcţionează cu mare succes de mai mulţi ani în Spitalul de Urgenţă Reşiţa.
Proiectul a fost pus la punct de dr. Ion Sfera şi este în valoare de peste un milion de euro. Ministerul Sănătăţii va dezvolta sistemul de telemedicină, cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare a Comerţului din Statele Unite ale Americii (USTDA).
În memorandumul aprobat deja, Guvernul României şi-a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea colaborării cu Guvernul SUA, în domeniul telemedicinii, şi acordul pentru demararea în anul 2013 a analizei posibilităţilor de implementare a recomandărilor unui studiu de fezabilitate rezultat în urma acestei colaborări.
În luna septembrie 2012, Ministerul Sănătăţii a primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare suma de 422.786 de dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale, izolate.
„Finanţarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care să ne evidenţieze îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare în acest sens cu partea americană, mai avem un proiect pilot implementat în zona Deltei Dunării, care funcţionează de câteva luni şi prin care am făcut legătura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judeţean din Tulcea”, a declarat dr. Raed Arafat.
Acest sistem poate fi aplicat, însă, şi cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de recepţie a datelor medicale din spitalele judeţene.
Începând cu 2013, locuitorii satelor greu accesibile ar