Cu siguranţă, revizuirea Constituţiei, urmată de referendumul de aprobare a acesteia reprezintă evenimentul politic prioritar al anului abia început. USL doreşte prin revizuirea Legii fundamentale reorganizarea administrativ-teritorială a ţării prin crearea regiunilor, limitarea atribuţiilor executive ale preşedintelui României, modificarea numirii judecătorilor la Curtea Constituţională, eliminarea cvorumului pentru orice tip de referendum, dar şi posibilitatea modificării în Parlament cu votul a două treimi dintre aleşi a deciziilor Curţii Constituţionale.
Potrivit unui calendar anunţat de premierul Victor Ponta, textul de revizuire a Constituţiei ar trebui să fie finalizat în primul semestru al acestui an, astfel încât referendumul de aprobare a modificărilor să aibă loc în vara sau cel mai târziu în toamna lui 2013. El a mai susţinut că în textul de revizuire a Constituţiei trebuie menţionată şi situaţia românilor din diaspora, cu referiri la cvorumul de 50 la sută plus unu, cvorum pe care nici o ţară din Europa nu îl are în caz de referendum.
Ultima dată, Constituţia României a fost revizuită în 2003, în condiţiile aderării ţării noastre la UE. Legea de revizuire a fost aprobată prin referendum naţional şi a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial. Prezenţa la referendumul de aprobare a noii Constituţii a fost de 55,7%, iar 89,7% din participanţi au votat pentru revizuire.
O altă decizie importantă aşteptată în 2013 este modificarea legii electorale, astfel încât să se revină la votul pe liste care să înlocuiască uninominalul. Premierul Victor Ponta a anunţat recent că legea uninominalului pur, convenabilă PSD, va fi greu de acceptat pentru partidele mici. El a susţinut “întoarcerea la listă”. Adică la lista fiecărui partid, cu 300 de deputaţi, iar Senatul să aibă ca atribuţii doar reprezentarea