Cei care cumpără diverse produse pot constata că ele sunt în neregulă și pot solicita testarea acestora, dar trebuie să știe că vor plăti analizele produselor pe care le-au cumpărat.
Potrivit unui ordin emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, analizele la cerere sunt plătite de către cel care a făcut reclamația, iar costul diferă în funcție de analize. În schimb, consumatorul primește o chitanță și un buletin de analize, care i-ar putea folosi la un eventual litigiu.
“Dacă o persoană, care cumpără un produs și are suspiciuni asupra lui, chemă medicii veterinari, atunci nu plătește nicio taxă. Dacă, în schimb, se duce acasă, constată că produsul este expirat ori are modificări organoleptice sau de miros și abia atunci reclamă acest lucru, va trebui să plătească pentru analizele produsului respectiv. Tarifele diferă în funcție de analize, ele putând ajunge și la 200 de lei“, a precizat doctorul Constatin Lipan, director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.
Pentru a evita astfel de situații, medicii veterinari recomandă mai multe măsuri de siguranță. În primul rând, cumpărătorul trebuie să solicite bonul fiscal, în cazul în care nu îi este oferit. Acesta reprezintă cea mai importantă dovadă a faptului că s-a achiziționat produsul. După deschiderea produsului, este foarte bine dacă ambalajul nu este aruncat imediat la coș, pentru că, alături de bonul fiscal, acesta arată proveniența produsului. În cazul în care există dubii asupra calității acestuia, cumpărătorul trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp unui laborator autorizat, pentru a solicita efectuarea unor analize.
Cei care cumpără diverse produse pot constata că ele sunt în neregulă și pot solicita testarea acestora, dar trebuie să știe că vor plăti analizele produselor pe care le-au cum