Sute de ploieşteni au venit duminică dimineaţă la Catedrala „Sfântul Ioan“ din centrul oraşului pentru a-şi lua agheasmă. Unei femei i s-a făcut rău la coadă
Cu mult timp înainte de terminarea slujbei de Bobotează de la Catedrală, sute de persoane s-au aşezat de o parte şi de alta a bisericii, la tradiţionalele cozi din fiecare an pentru apă sfinţită.
Catedrala „Sfântul Ioan“ este biserica preferata ploieştenilor pentru agheasma de Bobotează, astfel că aglomeraţia este inerentă.
Jandarmii au fost pregătiţi din timp cu garduri de protecţie şi au ghidat oamenii către cele două bidoane de câte 1.000 de litri fiecare.
Chiar şi aşa, unei femei i s-a făcut rău, din cauza aglomeraţiei, dar şi a unor afecţiuni mai vechi, astfel că a avut nevoie de medicii de la Ambulanţă chemaţi de urgenţă la catedrală.
Cinci preoţi au ţinut slujba de Bobotează, au sfinţit apa şi au binecuvântat enoriaşii, îndemnându-i să ia agheasma cu răbdare şi fără incidente. Sfatul a fost ascultat doar parţial pentru că imediat după ce preoţii au intrat în biserică, ploieştenii de la coadă s-au îmbrâncit şi şi-au aruncat vorbe şi priviri prea puţin cucernice. Foto Aglomeraţie de Bobotează, în Ploieşti Unei femei i s-a făcut rău la coada de la agheasmă. FOTO: Dana Mihai gallery-link
Au fost domoliţi de jandarmi, iar umplutul bidoanelor şi a recipientelor aduse de acasă pentru apa sfinţită a continuat în linişte.
Bidoanele cu agheasmă vor rămâne toată ziua de duminică în faţa Catedralei „Sfântul Ioan“.
De Bobotează, în Prahova se desfăşoară şi alt un obicei vechi de peste un secol, Botezul cailor de la Pietroşani.
Tradiţia constă în botezarea de către preotul satului Pietroşani a cailor, după slujba de Bobotează, pentru ca animalele să fie bune de muncă şi sănătoase tot anul.