Raportul Comisiei de la Venetia referitor la evenimentele petrecute in aceasta vara in Romania certifica existenta unor incalcari ale principiilor statului de drept, afirma prof.univ. Ioan Stanomir.
Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir puncteaza importanta acestui raport (deloc comentat de politicienii romani, fie de la putere, fie din opozitie) si prezinta cateva dintre fundamentele care ar trebui sa stea la baza revizuirii Constitutiei, sustinuta de intreaga clasa politica.
Comisia de la Venetia confirma: In vara, in Romania a fost puci
Cum comentati, in calitate de constitutionalist, raportul Comisiei de la Venetia?
Opinia Comisiei de la Venetia pentru Democratie prin drept in privinta evenimentelor din vara lui 2012 are o dubla semnificatie, politic si juridic vorbind. Pe de o parte, ea constata si certifica existenta unor incalcari ale principiilor statului de drept, identificand modalitatile prin care majoritatea social- liberala din cele doua camere si cabinetul sprijinit de aceasta au ignorat standardele guvernarii intemeiate pe domnia legii.
Incercarea de a submina pozitia Curtii Constitutionale si revocarea abuziva a Avocatului poporului sunt doar doua dintre elementele pe care raportul evocat le puncteaza, ca fiind contrare practicilor de buna guvernare si constitutionalismului.
Pe de alta parte, textul Comisiei contine o serie de recomandari ce vizeaza opera de ameliorare a constitutiei Romaniei. Comisia de la Venetia a tinut sa precizeze care ar fi, in opinia ei, articulatiile juridice care pot fi amendate in ipoteza unei revizuiri a legii fundamentale.
Cat de oportune vi se par aceste recomandari facute la finalul documentului? Pot fi lesne implementate in Constitutie?
Se poate spune ca recomandarile elaborat