Claudiu Lazăr, un sucevean în vârstă de 15 ani, este cel mai tânăr student de la Akademie der Bildenden Kunste (Academia de Arte Frumoase) din Viena.
Rezultatele obţinute la teste i-au permis înscrierea ca student deşi are studiile gimnaziale neterminate
Mai surprinzător este faptul că tânărul a fost acceptat ca student la una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală (înfiinţată în anul 1692) fără să-şi fi terminat cursurile gimnaziale, Claudiu fiind contactat şi „recrutat” de academia vieneză cu o lună mai devreme de momentul absolvirii clasei a VIII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Contextul favorabil a fost creat de participarea sa la un concurs internaţional de artă modernă pentru tineret, în urma căruia a obţinut o bursă externă.
Contactat de Akademie der Bildenden Kunste din Viena, Claudiu a susţinut nişte teste, iar rezultatele obţinute i-au permis înscrierea ca student (deşi are doar 15 ani şi studiile gimnaziale neterminate) la secţia Pictură de şevalet, coordonată de prof. Robert Hammer.
Bursa care i s-a acordat îi asigură toate cheltuielile pentru masă şi cazare la căminul din campus
De pe data de 1 octombrie 2012, Claudiu Lazăr studiază pictura la Viena la singura academie austriacă la care cursurile se ţin în limba engleză.
Este cel mai tânăr din cei 11 colegi de an, următorul ca vârstă fiind un sârb, care este cu doi ani mai mare decât el. Bursa care i s-a acordat îi asigură toate cheltuielile pentru masă şi cazare la căminul din campus.
Programul de studiu este destul de lejer, impunând prezenţa la cursuri (anatomie, istoria artei, concepţie despre artă, minimalism) două zile pe săptămână şi la zece ore obligatorii de atelier.
Claudiu lucrează însă în atelier mai tot timpul, orele de destindere petrecându-le jucând