Cea mai numeroasă comunitate de ortodocşi de rit vechi din judeţul Timiş sunt sârbii. În jur de 8.000 trăiesc în Timişoara. Ei sărbătoresc astăzi Crăciunul
Pe 7 ianuarie, sârbii, ucrainienii, lipovenii ruşi şi armenii din judeţul Timiş sărbătoresc Crăciunul, după calendarul iulian.
Conform tradiţiei, aseară, la bisericile sârbeşti din Timişoara s-a aprins “badjnakul”, iar astăzi, cea mai numeroasă comunitate de ortodocşi de rit vechi din Timiş îşi urează astăzi "Sretan Bozic!".
,,În general, obiceiurile sunt cam la fel ca a romanilor ortodocşi. Sunt însă câteva particularităti la sârbi. Badjnakul, trunchiul de stejar care semnifică durabilitate în timp, este aprins în Ajun. Focul simbolizează încălzirea Pruncului, arderea păcatelor şi a relelor. Apoi urmeaza colindatul", a declarat Branislav Stancovici, preot la Parohia Sârbă Ortodoxă din Piaţa Traian.
Bănuţul norocos din pâine
Tradiţia sârbilor spune că în prima zi de Crăciun, primul om care intră în casă trebuie să fie un tânăr. Acesta se numeste “polozainik” şi trebuie să primească daruri. Tot un obicei este şi ascuderea unui ban în pâinea care s-a copt în casă. Cine găseşte banul are noroc tot anul.
În România trăiesc aproximativ 22.500 de sârbi, marea lor majoritate în judeţele Timiş, Arad şi Caras-Severin. În judeţul Timiş locuiesc în jur de 12.000 de sârbi, dintre care 8.000 în Timişoara.