Economia americană a evitat căderea în „prăpastia fiscală“ prin majorarea impozitelor pe venit pentru cei bogați, dar problema datoriei publice este chiar mai mare decât cea a deficitului bugetar.
Președintele SUA, Barack Obama, a obținut o victorie importantă în fața republicanilor prin legea care a evitat „prăpastia fiscală“. Cel puțin pe termen scurt. Victoria democratului Obama, al cărui partid controlează doar Senatul (camera superioară a Congresului SUA), derivă din măsurile care urmează a fi adoptate și care includ majorări de taxe pentru cei cu venituri mari, dar tăieri foarte puține de cheltuieli bugetare. Din nefericire pentru americani, legea nu rezolvă și problema datoriei publice a SUA, care o depășește cu mult pe cea a deficitului bugetar.
În esență, legea adoptată prevede majorarea veniturilor bugetare cu 620 miliarde dolari, prin creșterea impozitului pe venit pentru persoanele care câștigă cel puțin 450.000 de dolari anual. Taxele ar fi trebuit să se majoreze pentru toată lumea, așa cum doreau și republicanii, însă Obama și democrații au reușit păstrarea nivelului actual pentru cei cu venituri sub 450.000 de dolari. Majorarea pare foarte mare pentru cei bogați, dar este vorba de o creștere de la 35% până la 39,6%. Incomparabilă față de „scumpirile“ franceze, care ajung până la 75% pentru cei foarte bogați.
Datoria publică, problema cea mai mare
Tot pentru cei cu venituri mari au fost majorate și impozitele pe proprietate, de la 35% până la 40%, ca și impozitul pe dividende și câștiguri pe piața de capital, de la 15% la 20%. În fapt, impozitul pe dividende a fost o victorie a republicanilor, care au reușit să blocheze majorarea până la 39,6%, cât este nivelul impozitului pe venit.
Victoria lui Obama vine din altă direcție, cea a cheltuielilor. Conform actului normativ, cheltuielile vor fi reduse doar cu 12 milia