În vremuri de insecuritate economică, până şi copiii – care nu înţeleg pe deplin problema – pot să fie afectaţi de veştile negative.
Cele mai recente cercetări arată că o criză financiară poate afecta bebeluşii, dar şi copiii care cresc într-un mediu de instabilitate economică, potrivit unui articol apărut în versiunea online a revistei “Time”.
Şomajul şi veniturile scăzute ale gospodăriei pot provoca probleme emoţionale în rândul adulţilor, iar anxietatea poate afecta modul în care părinţii îşi cresc copiii – cu atât mai mult cu cât familiile au mai puţine reusurse.
Un studiu publicat în ediţia online a “JAMA Psychiatry” arată că bebeluşii născuţi în perioada 1980 – 1982, în vremuri de criză economică, au fost mai predispuşi să dezvolte probleme de comportament în adolescenţă, să fie dependenţi de droguri sau să comită infracţiuni, spre deosebire de cei născuţi în perioadele în care rata şomajului era scăzută.
Adolescenţii incluşi în studiu, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, au răspuns unei game variate de întrebări cu privire la comportamentul lor, printre care se numărau şi întrebări legate de abuzul de marijuana, fumat, consumul de alcool, folosirea drogurilor ilegale, utilizarea armelor, comportament agresiv, furturi. Chiar şi după ce oamenii de ştiinţă au pus la socoteală şi factori care puteau influenţa problemele de comportament, precum sexul participanţilor, etnia, vârsta mamei la naştere, mediul în care au fost crescuţi, experienţa cu serviciile sociale, legătura dintre mediul economic instabil şi problemele de comportament a rămas.
Adolescenţii care au fost expuşi unei creşteri cu numai 1% a ratei şomajului în propria lor regiune la vârsta de un an, de pildă, erau mult mai predispuşi să aibă un comportament cu probleme la adolescenţă. Rata de şomaj ridicată din timpul copilăriei a fost asociată cel mai frecvent cu