Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea înregis-tra, în acest an, o creştere limitată la 10-15%, în condiţiile în care stagnarea economică nu poate să genereze o revenire puternică interesului investitorilor pentru piaţa locală de capital, în acest an, deşi principalele companii listate au înregistrat, anul trecut, randamente ridicate ale dividendelor, în opinia analiştilor Erste. Chiar şi în eventualitatea unei contracţii a indicilor BVB, există fundamente care să susţină o revenire la actualele valori ale titlurilor într-un orizont de timp scurt, consideră domniile lor.
Printre cele mai atrăgătoare acţiuni pentru reprezentanţii instituţiei financiare se numără Fondul Proprietatea, "OMV Petrom", Banca Transilvania, "Biofarm" şi "Transelectrica", precum şi cele cinci SIF-uri. În cazul acestora, şi în special în cel al SIF Transilvania şi SIF Oltenia, analiştii consideră că ar trebui menţinute sau crescute expunerile, având în vedere randamentele ridicate ale dividendelor şi presupunând că inconvenientul unei politici agresive prelungite de distribuire a dividendelor nu este sustenabilă pe termen lung. Acest lucru ar putea să pună presiune pe portofoliul de active şi valoarea activului net (VAN) al SIF-urilor, prezentând riscuri pentru investitori de a marca pierderi de capital direct corelate cu orizontul investiţional.
Atractivitatea FP şi a "Petrom" este determinată de liberalizarea pieţei energiei, care ar urma să se realizeze până în anul 2018 şi ar duce la o creştere graduală a companiilor din sectorul energetic.
Alte titluri atractive sunt cele ale Băncii Transilvania, ca urmare a abilităţii de a îşi creşte, în mod sustenabil, cota de piaţă, prin capitalizarea modelului solid de finanţare locală, precum şi îmbunătăţirii calităţii activelor, în ultimii doi ani, "Biofarm", ca urmare a creşterii profitului cu 10% pe an, şi "