În 2013, Universitatea din Craiova va continua restructurarea programelor care nu au suficienţi candidaţi. În acest proces va fi vizată inclusiv Facultatea de Drept. Anunțul a fost făcut de rectorul Dan Claudiu Dănişor, într-un interviu acordat GdS despre ce se va întâmpla în noul an în învăţământul superior, dar şi ce efecte pot avea modificările aduse Legii educaţiei.
GdS: S-au eliminat incompatibilităţile între funcţia de rector şi cea de parlamentar sau de preşedinte al unei formaţiuni politice. Ne aflăm în faţa unui început de politizare sigură a sistemului de învăţământ universitar?
Dan Claudiu Dănişor: Nici gând de aşa ceva. Interdicţia aceasta nu este bună pentru sistem. Au fost timpuri în care rectorii au fost şi miniştri în acelaşi timp. Vă dau exemple din alte sisteme. În sistemul francez poţi să fii în acelaşi timp primar şi ministru. 50% din primarii marilor municipii din Franţa sunt în acelaşi timp în politica naţională, fie senatori, fie miniştri, iar cei mai mulţi dintre ei, care au astfel de funcţii în oraşe importante, mai ales la Paris, ajung preşedinţi ai Franţei. La noi era o incompatibilitate care era excesivă. De ce să nu fie rector şi deputat în acelaşi timp?
GdS: Un rector poate avea timp să fie şi parlamentar? Îşi poate duce la îndeplinire ambele atribuţii cu succes?
D.C.D.: Depinde ce fel de rector se cere. Dacă se preferă să stea tot timpul în birou şi să semneze hârtii, atunci nu. Dacă i se cere unui rector să facă politică la nivelul universităţii, adică să facă politici la nivelul universităţilor, eu cred că implicarea în politica naţională ar fi perfectă. Interdicţia pusă în lege era stabilită cu ţintă pentru a opri anumiţi rectori care erau în politică: rectorul de la Cluj, rectorul Politehnicii de la Bucureşti. Sunt făcute efectiv pentru respectivii oameni, ca să-i elimine din politică.
@N