A patra noapte consecutivă de violenţe la Belfast, în Irlanda de Nord. Până acum, 50 de oameni au fost răniţi în tensiunile dintre catolici şi protestanţi. Poliţia a arestat 70 de persoane. Situaţia a degenerat după ce autorităţile locale au decis că drapelul britanic va fi arborat pe clădirea Primăriei doar 17 zile pe an.
Oficial, pacea dintre unionişti şi republicani a fost încheiată în 1998. Violenţele par să reapară tot mai des însă în ultima vreme. Pe 3 decembrie, Consiliul Municipal din Belfast a hotărât că va mai arbora steagul britanic doar 17 zile pe an. Decizia autorităţilor locale, posibilă datorită votului majoritar al naţionaliştilor a stârnit furia loialiştilor, care doresc ca Irlanda de Nord, republică semiautonomă, să rămână în componenţa Marii Britanii.
Tensiunile s-au tot amplificat spre finalul anului. Loialiştii au ieşit duminică la proteste, într-o zonă unde se reunesc de obicei naţionaliştii. Protestatarii au aruncat cu cărămizi, fumigene şi sticle în forţele de ordine. Sâmbătă au fost trase chiar şi focuri de armă spre poliţişti.
Conform unui bilanţ al Poliţiei, în cele patru zile, 52 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, 70 de persoane au fost reţinute şi 47, puse sub acuzare. Reprezentanţi ai Poliţiei consideră că tensiunile ar fi provocate cu bună ştiinţă de grupările paramilitare loialiste. Gruparea Ulster, pro-britanică, precum şi alte organizaţii loialiste au încetat ostilităţile în 2007 şi au predat armele. Şi-au păstrat însă influenţa.
Circa 3.500 de persoane au fost ucise în Irlanda de Nord, în trei decenii de violenţe, între protestanţii care doresc menţinerea uniunii cu Marea Britanie şi catolicii care cer unificarea Irlandei.
Un acord de pace istoric a fost încheiat în 1998, dar violenţe sporadice se produc în continuare. După cele patru nopţi de violenţe, lideri religioşi şi politici au