Piata muncii din Germania pare a fi mai infloritoare ca oricand, daca ne luam dupa cifrele statistice si oferta de joburi vacante. 2.897.000 de someri a inregistrat in medie, pentru anul 2012, Agentia germana de ocupare a fortei de munca. Asa de putini n-au mai fost din 1991, dupa reunificarea Germaniei. In luna decembrie insa, conjunctura economica din Germania da semne de recul, iar in dosul cifrelor statistice se ascund scheme de calcul si artificii care cosmetizeaza rata reala a somajului. Sa nu uitam ca ocuparea fortei de munca e un major indicator de stabilitate sociala si de succes politic, iar 2013 e in Germania an electoral.
„Piata muncii germane a reactionat robust la contextul economic dificil din anul 2012“ a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Agentiei federale de ocupare a fortei de munca (Bundesagentur für Arbeit – BA), Frank-Jürgen Weise. „Exista insa semnale de incetinire a evolutiei conjuncturale“, a mai declarat el pentru publicatia manager-magazin.de.
2,84 milioane de someri au fost inregistrati la BA in luna decembrie, cu 88.000 mai multi decat in noiembrie 2012. Anul trecut au fost inregistrate oscilatii semnificative. „In primul semestru, situatia a evoluat neasteptat de bine. In cel de-al doilea, neasteptat de prost” a mai spus Weise, care pentru 2013, se asteapta la o stagnare a pietei muncii din Germania.
Oricum, recordul german e demn de luat in seama. O rata a somajului de 6,7%, in contextul european si global zguduit inca de criza, face sa paleasca de rusine alti vecini din UE, al caror somaj urca peste 10, 12%, sau chiar mai multe procente. Insa probabil ca acesti vecini nu au schema de calcul a somajului, care se aplica in Germania si nici nu stiu cum functioneaza renumitul Hartz IV, ajutor social care cuprinde nu doar „somerii de ultim grad”, ci si angajatii carora salariile mici nu